Glorieus verleden zonder suikerlaagje

De meesten van ons hebben weleens van Jaap van Praag gehoord. Ook Michael van Praag en Marga van Praag zijn, om verschillende redenen, bekende Nederlanders. Daarnaast kan Max van Praag ook op veel bekendheid rekenen, zei het bij een wat oudere generatie. In het boek Jaap en Max van Praag Wordt hun verhaal verteld.

Jaap van Praag was de legendarische voorzitter van Ajax die de grote professionaliseringsslag inluidde, hetgeen momenteel weer zeer actueel is nu ook de biografie van Rinus Michels verschenen is. De overlap tussen de twee boeken ligt in de jaren 60. Rinus ‘De Bul’ Michels bracht samen met het bestuur, waar Van Praag voorzitter was, Ajax naar de top.

Max van Praag schopte het eind jaren ’40 en begin jaren ’50 tot volkszanger nummer 1. Een vergeten tijd komt weer tot leven. Zeer boeiend is het verslag van de Tweede Wereldoorlog die ook voor de familie Van Praag verschrikkelijke gevolgen had. Jaap en Max‘ onderduikverhalen, de huwelijken en scheidingen, familierelaties, alles wordt belicht op een neutrale maar vlot geschreven wijze.

Met tal van anekdotes over de Amsterdamse humor en joodse gebbetjes is dit een combinatie van een smeuïg en luchtig boek en een historisch document. Zeer lezenswaardig, aanrader!

Maarten Verkoren

€ 24,95 bij bol.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.